Tørking av urter <3

Her hjemme går det to 

tørkemaskiner pluss stekovnen på

full guffe så å si hele døgnet i

allefall så lenge vi er våkne:) Tør

ikke la sånt stå på natta når man sover.

Vi har invistert i enda en tørkemaskin

en tørkemaskin er en spesiallaget 

maskin som tørker urter,planter,frukt

osv. I fjor klarte vi oss fint med den 

ene maskinen men som dere kanskje

har fått med dere har hagen vår eksplodert

med planter og urter :)


Dette er den tørkemaskinen vi

hadde her ser dere mynteblader som

ligger til tørk. Denne maskinen blåser

varmluft rundt der inne å det er åpninger

så den fuktige luften siver ut og urtene

blir helt tørre :)

Denne maskinen bråker litt på grunn av vifta


Dette er vår nye tørkemaskin

jeg trodde det var samme prinsipp

som den gamle men det var det ikke.

Denne er helt stille men nederst i denne

maskinen er det kun varme som kommer

ut å man styrer luftutaket på toppen.

Må si at jeg ble litt skuffet over denne

det tar mye lengre tid før ting tørker

plusset er vell at den ikke bråker.

Men skal dere kjøpe en tørkemaskin

ville jeg nok anbefalt den med vifte :)

Vi har også i år brukt stekeovnen

det dere gjør da er å legge ett bakepapir

på stekeplaten og legg urter i ett tynt lag

over papiret. Sett ovnen på alt fra 45 til 75

grader med ikke varmere.

Sett inn platen med urter å det viktige her 

er at man må ikke lukke ovnsdøren helt

igjen. dette er viktig ellers koker man

tingene med litt åpning i ovnsdøren

slipper dere ut fuktigheten:)

dette er den raskeste måten å tørke

på men den krever også at du følger

med å sjekker hvordan det går.

Det viktigste er at slt er helt tørt.

Om det ikke er helt tørkt vil det bli

katastrofe det som skjer er at når du

har tørket det å noe det holder med ett

lite blad som ikke er tørt blir alt mykt nesten

som ferskt igjen å etter en stund begynner

det å mugle. Så husk det er utrolig viktig at

alt er 100 % tørt :)


Her ser dere en haug

timijan som jeg har vært

å hentet i hagen vår her

er den vasket og jeg har

latt den tørke vekk vannet

som ble etter vaskingen.

Nå skal det puttes i de forskjellige

etasjene i tørkemaskinen. Regner

med at det går med 2 tørkemaskiner

som bruker  ca 5 timer for å tørke

dette. Men da er det tørket og da begynner

arbeidet med å rense timijanen alle stilker

skal vekk. Da er det ferdig som krydder

å det eneste man må gjøre etterpå da er 

å gni krydderet eller bruke en mortel for

å få all smaken frem. Man må huske på

at sånt krydder er mye sterkere enn det

vi kjøper i butikken så man bruker mye mindre

av det :)

 

Heidi og Mikael <3

6 kommentarer

Jane Wernersen

02.08.2015 kl.12:50

Så flott å se! Jeg har en liten urtehage, og er ikke sikker på hvordan jeg skulle gjøre det med tørking.

Har dere erfaring med å fryse noen av urtene?

heidiogmikael

02.08.2015 kl.16:56

Jane Wernersen: Hei Jeg tørker mine urter for har ikke plass til å fryse dem :) Men skal du fryse ned urter kan det være lurt å hakke de i små biter blade dem med litt vann å fryse dem ned i isbitformer :) Da er det bare å ta en eller to kuber å putte opp i gryta :)

Når du tørker er det viktig at urtene er rene det vil si ikke noe skit eller små dyr på dem :) Regner med at du ikke har noen tørke maskin så ta en vanlig stekeplate legg ett bakepar på å legg de rene urtene utover papiret:)
Sett ovnen på ca 60 grader å putt inn platen med urtene men husk å ha ovnsdøren på gløtt så fuktigheten kommer ut :)
Du kan snu litt rundt på urtene så du er sikker på at alt blir tørket :)
Du merker når de er helt tørket da går de i stykker og smuldrer opp når du gnir de mellom fingrene :)

Jeg pøver å ikke knuse eller ødelegge urtene for mye etter tørking da holder de smaken og lukten bedre for når de skal brukes knuser jeg dem eller bruker en morten for å åpne alle lukter og smaker :) Husk å oppbevare krydderene dine på ett tørt sted :) Noen sier at de holder ett år men jeg vil tro de holder mye lengre å husk at disse urtene er mye sterkere enn de man får i butikken. Det kan være at de vi får kjøpt i butikken ikke har den beste kvaliteten og man vet jo ikke hvor gamle dem er. På de urtene man tørker selv er fargene mye sterkere og fresere å smaken er anderledes med andre ord mye godere :)
Det går også ann å lage små blomsterbuketter å henge de opp ned på ett tørt sted prøvde det i fjor men synes ikke det var noe særlig apetittelig og støv kom på buketten å om man kom i nærheten så begynte urtene å drysse så det har jeg ikke gjort i år :)

Det er alltid gøy å kunne lage sine egne ting å krydder og urter er fantastiske ting å lage :)
Lykke til med urtene dine :)

jon-arild johannessen

27.04.2016 kl.17:38

Hei

Takk for nyttige tips. Hvor kan man få kjøpe en slik tørkemaskin. Hvilket merke anbefaler dere?

Med vennlig hilsen

Jon-Arild Johannessen

heidiogmikael

27.04.2016 kl.19:50

jon: Hei Jon-Arild vi bor i Sverige så det er her vi har kjøpt begge våre tørkemaskiner:) De selger ulike maskiner i alt fra matbutikker til elekro butikker :)

De blir også kaldt svamptørkere (sopp tørkere) Vi har kjøpt den ene på Jula den er med vifte å er den beste den andre er kjøpt på coop forum å har en varmeplate under.

Prismessig ligger de fra 199 (små) og opp mot 700 kroner ville nok satset på den som har vifte da tørkeprossessen går mye fortere :)

Vår maskin som har vifte heter menuett det er en stor maskin vet at det finnes hos jula en mindre modell men den er uten vifte å veldig liten.

Den andre heter emerio er uten vifte å er stor det tar lengre tid med denne maskinen å jeg liker den andre bedre.

Menuett maskinen har vi hatt i over 2 år å du kan si det sånn den har gått døgnet rundt i sesongen så er meget fornøyd med den og kvaliteten. Den andre maskinen kjøpte vi i fjor sommer å ja den har gått døgnet rundt den også men det tar mye lengre tid å tørke med den :)

Håper det hjälp deg lytt det finnes sikkert massevis av tørkemaskiner å prisklasser det viktigste er at du er fornøyd og at produktene beholder kvaliteten og blir tørre :)

Vennlig hilsen Heidi Sund :)

jon-arild johannessen

27.04.2016 kl.17:40

Veldig nyttig

Hvor kan man kjøpe en slik tørkemaskin, og hvilket merke anbefaler dere?

heidiogmikael

27.04.2016 kl.19:50

jon: Hei Jon-Arild vi bor i Sverige så det er her vi har kjøpt begge våre tørkemaskiner:) De selger ulike maskiner i alt fra matbutikker til elekro butikker :)

De blir også kaldt svamptørkere (sopp tørkere) Vi har kjøpt den ene på Jula den er med vifte å er den beste den andre er kjøpt på coop forum å har en varmeplate under.

Prismessig ligger de fra 199 (små) og opp mot 700 kroner ville nok satset på den som har vifte da tørkeprossessen går mye fortere :)

Vår maskin som har vifte heter menuett det er en stor maskin vet at det finnes hos jula en mindre modell men den er uten vifte å veldig liten.

Den andre heter emerio er uten vifte å er stor det tar lengre tid med denne maskinen å jeg liker den andre bedre.

Menuett maskinen har vi hatt i over 2 år å du kan si det sånn den har gått døgnet rundt i sesongen så er meget fornøyd med den og kvaliteten. Den andre maskinen kjøpte vi i fjor sommer å ja den har gått døgnet rundt den også men det tar mye lengre tid å tørke med den :)

Håper det hjälp deg lytt det finnes sikkert massevis av tørkemaskiner å prisklasser det viktigste er at du er fornøyd og at produktene beholder kvaliteten og blir tørre :)

Vennlig hilsen Heidi Sund :)

Skriv en ny kommentar

heidiogmikael

heidiogmikael

47, Oslo

Hei vi heter Heidi og Mikael Sund bor i Tumbo i Kvicksund en liten plass mellom to store byer Västerås og Eskilstuna i Sverige :) Vi er meget aktive og har mange interesser som mat,reiser,natur,fotografering,historie,musikk og hage <3 Som dere ser i vår blogg har vi en stor urtehage/hage som Heidi bruker enormt mye tid på når Mikael er på jobb. Mikael jobber som yrkes lærer for voksne elever :) Prøver å få skrevet noen blogger når vi får tid å siden vi har en del Svenske lesere vil det også komme noen Svenske ord :) Velkommen til vår blogg og vår verden <3

Kategorier

Arkiv

hits