Nype helvete <3
Ja dere leste rigtig for nå kommer historien
om nype helvete.
Her vi bor er det en fantastisk hekk eller
rettere sagt to hekker med nyperoser.
Først ga de oss de vackraste rosens med
en himmelsk lukt som jeg har plukket
og tørket å brukt i våre teer <3
Har også brukt ferske skudd og blader fra
hekken til våre teblandinger <3
Så man kan jo si at jeg var meget glad i de hekkene
å så kom nypene store flotte bær ok det er vell frukter
først var de små å grønne så ble de større og til røde :)
Det var da jeg fant ut at jeg ville bruke nyperosene i te
blandingene våre også.
For hvem har ikke drukket nype te det vekket iallefall
mine barndomsminner med nypete <3
Så jeg plukket og plukket å plutselig hadde jeg veldig
mange kilo kanskje en 8 kilo med nyper å jeg tenkte for ett
kupp :)
Men så til litt lærdom av nyper som jeg aldri har tenkt på
før nå faktisk.. Hadde nypene vært frukt tvers igjennom
hadde det vært en drøm men nei da inne i hver eneste
nype er det ca 90% med kløfrø det vil si tenk dere tilbake
til barndommen da den elakste/slemmeste gutten i gata
sånn tilfeldig sprang forbi deg og stoppet ett eller annet
ned i genseren din å du kjente at det skle noe nedover ryggraden
det tok ikke lang tid før du begynte å klø. Å det klødde ikke litt.
Ja det var kløfrø fra nyper men at det skulle være så mye kløfrø i hver eneste
nype hadde jeg aldri tenkt over så det var på med gymmihanskene.
Det sto i örteböckene at det beste var å skjære nypen i fire å ta en kniv
eller en skje å skrape ut kløfrøene.
Å som den opptemist jeg er så startet jeg så frisk nå vet ikke jeg hvor mange
nypor det går på ca 8 kilo men kan love dere at det er uendlig mange....
Men jeg startet med godt mot men når kvelden og natta kom å jeg hadde
sittet i 10 timer i strekk å hadde renset ca 1,5 kilo var det nesten så jag
begynte å grine men gjorde ikke det.
Det var bare å fortsette neste dag men denne gangen tok jeg en ny stil delte
nypene i fire å helte dem opp i en 10 liters bøtte med vann .
Planen var at de kløfrøene skulle løste og flyte opp i vannet.
noe kom opp på overflaten med engang og silte bort det så
var det bare å jobbe under vann man hadde iallefall ikke
problemet med kløing under vann :)
Men etter timesvis med arbeid så jeg at det gikk snabbere
enn i går men med det tempoet skulle jeg bli gal.
Her er de rensede nypone på tørk
Jeg tørket disse sånn her i ovnen på
50 grader med varmluft og hadde ovnsdøren
på gløtt det er veldig viktig så
fuktigheten kommer ut.
Det tar mange timer før dette er tørket.
Så tredje dagen kom jeg på noe jeg hadde lest at man skulle
ta en skarp kniv å skrelle av det ytterste laget inn til kløfrøene
å på den måten få nypeskallet og kjøttet vekk.
Her er nypende ferdig <3
Det sto også at det ble mye svinn men vet dere det er ikke så
nøye når man har så mange nyper.
Skal ikke lyve å si at det gikk som en drøm den tredje dagen men
det gikk betraklig bedre og mye fortere å jeg ble ferdig.
Må også fortelle dere hva jeg har lest å det er at i noen bøker
anbefaler de folk å gå på helsekostbutikker å kjøpe det for det er
for mye arbeid å gjøre det selv.
Men nå etter tre dag kløfrø over hele huset og ikke minst her
og der på kroppen de små jævlene setter seg fast overalt og man drar
med seg dem overalt.
Å Chris katten vår var også flink å spre dem rundt. så etter
en meget grundig rund vasking og støvsuging av hele huset
som ikke er lite 200 kvadrat tror jeg nå at vi er fri for kløfrø :)
Men hva satt jeg me igjen etter tørkingen av mine nyper
begynte med 8 kilo å sitter igjen med 1 kilo så var det vært det
tja det har jeg ikke orket å tenke på engang.
Her er resultatet etter 3 lange arbeidsdager...
Men man kan si at den kiloen vi har som jeg er meget stolt av
er verdt gull å skal få komme inn i våre teblandinger :)
Kommer jeg til å gjøre det flere ganger ???
Ja det gjør jeg for sånn er jeg ikke redd for jobb
eller slit å ser at hekken kommer med andre lading med nyper
for i år.
Vet ikke om Mikael er like glad for at kløfrøene skal innta
vårt hus igjen.
Men det finnes en kjøppenmaskin som gjør så at den
bare presser ut nypekjøttet å ikke frøene men da
er det til sypesuppe eller pure kanskje jeg
tester ut det istedenfor.
Kan med hånda på hjerte si at det å rense nyper er ett
rent helvete som jeg mener at du må ha masse energi og
ikke minst tålmodig het for å klare.
Jeg brukte tre dag å det er det ikke vært det om man skulle ta
betalt i timer her hadde dette vært like dyrt som den dyreste matvaren.
Men nå har jeg gjort det å vet så mye om nyper og ikke
minst hvordan de er oppbygd på godt og vondt :)
Heidi og Mikael <3