Nype helvete <3

Ja dere leste rigtig for nå kommer historien

om nype helvete.



 

 

Her vi bor er det en fantastisk hekk eller

rettere sagt to hekker med nyperoser.

 

Først ga de oss de vackraste rosens med

en himmelsk lukt som jeg har plukket

og tørket å brukt i våre teer <3

 

Har også brukt ferske skudd og blader fra

hekken til våre teblandinger <3

 

Så man kan jo si at jeg var meget glad i de hekkene

å så kom nypene store flotte bær ok det er vell frukter

først var de små å grønne så ble de større og til røde :)

 

Det var da jeg fant ut at jeg ville bruke nyperosene i te

blandingene våre også.

 

For hvem har ikke drukket nype te det vekket iallefall

mine barndomsminner med nypete <3

 

Så jeg plukket og plukket å plutselig hadde jeg veldig

mange kilo kanskje en 8 kilo med nyper å jeg tenkte for ett

kupp :)



 

 

Men så til litt lærdom av nyper som jeg aldri har tenkt på

før nå faktisk.. Hadde nypene vært frukt tvers igjennom

hadde det vært en drøm men nei da inne i hver eneste

nype er det ca 90% med kløfrø det vil si tenk dere tilbake

til barndommen da den elakste/slemmeste gutten i gata

sånn tilfeldig sprang forbi deg og stoppet ett eller annet

ned i genseren din å du kjente at det skle noe nedover ryggraden

det tok ikke lang tid før du begynte å klø. Å det klødde ikke litt.



 

 

Ja det var kløfrø fra nyper men at det skulle være så mye kløfrø i hver eneste

nype hadde jeg aldri tenkt over så det var på med gymmihanskene.

 

Det sto i örteböckene at det beste var å skjære  nypen i fire å ta en kniv

eller en skje å skrape ut kløfrøene.



 

 

Å som den opptemist jeg er så startet jeg så frisk nå vet ikke jeg hvor mange

nypor det går på ca 8 kilo men kan love dere at det er uendlig mange....

 

Men jeg startet med godt mot men når kvelden og natta kom å jeg hadde

sittet i 10 timer i strekk å hadde renset ca 1,5 kilo var det nesten så jag

begynte å grine men gjorde ikke det.

 

Det var bare å fortsette neste dag men denne gangen tok jeg en ny stil delte 

nypene i fire å helte dem opp i en 10 liters bøtte med vann .

Planen var at de kløfrøene skulle løste og flyte opp i vannet.

 

noe kom opp på overflaten med engang og silte bort det så

var det bare å  jobbe under vann man hadde iallefall ikke

problemet med kløing under vann :)

 

Men etter timesvis med arbeid så jeg at det gikk snabbere

enn i går men med det tempoet skulle jeg bli gal.


Her er de rensede nypone på tørk

Jeg tørket disse sånn her i ovnen på

50 grader med varmluft og hadde ovnsdøren

på gløtt det er veldig viktig så

fuktigheten kommer ut.

Det tar mange timer før dette er tørket.
 

 

Så tredje dagen kom jeg på noe jeg hadde lest at man skulle

ta en skarp kniv å skrelle av det ytterste laget inn til kløfrøene

å på den måten få nypeskallet og kjøttet vekk.



Her er nypende ferdig <3

 

Det sto også at det ble mye svinn men vet dere det er ikke så

nøye når man har så mange nyper.

 

Skal ikke lyve å si at det gikk som en drøm den tredje dagen men

det gikk betraklig bedre og mye fortere å jeg ble ferdig.

 

Må også fortelle dere hva jeg har lest å det er at i noen bøker

anbefaler de folk å gå på helsekostbutikker å kjøpe det for det er 

for mye arbeid å gjøre det selv.

 

Men nå etter tre dag kløfrø over hele huset og ikke minst her

og der på kroppen de små jævlene setter seg fast overalt og man drar

med seg dem overalt. 

 

Å Chris katten vår var også flink å spre dem rundt. så etter

en meget grundig rund vasking og støvsuging av hele huset

som ikke er lite 200 kvadrat tror jeg nå at vi er fri for kløfrø :)

 

Men hva satt jeg me igjen etter tørkingen av mine nyper

begynte med 8 kilo å sitter igjen med 1 kilo så var det vært det

tja det har jeg ikke orket å tenke på engang.



Her er resultatet etter 3 lange arbeidsdager...

 

Men man kan si at den kiloen vi har som jeg er meget stolt av

er verdt gull å skal få komme inn i våre teblandinger :)

 

Kommer jeg til å gjøre det flere ganger ???

 

Ja det gjør jeg for sånn er jeg ikke redd for jobb

eller slit å ser at hekken kommer med andre lading med nyper

for i år.

 

Vet ikke om Mikael er like glad for at kløfrøene skal innta

vårt hus igjen.

 

Men det finnes en kjøppenmaskin som gjør så at den

bare presser ut nypekjøttet å ikke frøene men da

er det til sypesuppe eller pure kanskje jeg

tester ut det istedenfor.

 

Kan med hånda på hjerte si at det å rense nyper er ett

rent helvete som jeg mener at du må ha masse energi og

ikke minst tålmodig het for å klare.

 

Jeg brukte tre dag å det er det ikke vært det om man skulle ta

betalt i timer her hadde dette vært like dyrt som den dyreste matvaren.

 

Men nå har jeg gjort det å vet så mye om nyper og ikke 

minst hvordan de er oppbygd på godt og vondt :)

 

 

Heidi og Mikael <3

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits